Commerciële lichaamsdonatie

Commerciële lichaamsdonatie als alternatief voor een uitvaart

Een commerciële Amerikaanse organisatie genaamd RISE Labs haalt Nederlanders over hun lichaam te doneren aan “de wetenschap” als goedkoop alternatief voor een reguliere uitvaart. Zij zoeken daarmee de grenzen van onze wet op. Het bedrijf handelt in lichamen en zoekt nieuwe ‘kandidaten’ en tientallen mensen hebben zich al aangemeld bij het bedrijf, blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

Het bedrijf, RISE Labs, is een zogeheten body broker. Zij verhandelen lichaamsdelen van overleden personen die hun lichaam na de dood beschikbaar hebben gesteld aan de wetenschap. In Nederland zijn inmiddels vier lichamen gedoneerd. De lichamen zijn op een onbekende locatie ontleed en vervolgens opgeslagen of doorverkocht.  Aan wie RISE Labs de lichaamsdelen doorverkoopt is onduidelijk. Het vermoeden bestaat dat het om bedrijven in de farmaceutische en medische industrie gaat. Het ministerie van Volksgezondheid is ook niet op de hoogte van wat er met de lichaamsdelen gebeurt.

 

Het goedkoopste alternatief voor een uitvaart

De lichaamsdonatie aan RISE Labs wordt gepresenteerd als een budget-uitvaart. Niet alleen goed voor de wetenschap maar ook voor uw portemonnee. Het bedrijf zoekt daarmee wel echt de grenzen van onze wet op, dat kan in Nederland eigenlijk niet worden verdedigd. Althans dat zegt hoogleraar rechten, ethiek en biotechnologie Britta van Beers tegen Nieuwsuur. Volgens de wet mag er geen geld worden geboden om een lichaam te doneren, alleen is dit in Nederland officieel nog niet vastgelegd.

Verbod op kostenbesparende uitingen voor lichaamsdonatie

Volgens Nieuwsuur nemen Nederlandse universiteiten geen lichamen of lichaamsdelen af van de handelaar in overleden mensen. Minister De Jonge zegt tegen Nieuwsuur dat hij het acceptabel vindt dat er winst wordt gemaakt, “omdat dit leidt tot vooruitgang in onze gezondheidszorg”. Wel komt hij met een nieuwe wet waarin duidelijker moet worden vastgelegd wat er precies wel en niet mag.

De minister zegt in reactie op de advertentiewijze van RISE Labs dat hij kijkt naar de mogelijkheden van een verbod op “uitingen die erop gericht zijn lichaamsdonatie te bevorderen en die de indruk wekken dat de overledene met het bestemmen van het lichaam een kostenbesparing of ander financieel voordeel kan behalen”.

Shakaya Janse

Shakaya is content creator bij Decidee

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb